De Uitdaging

De Amerikaanse schrijfster Oriah Mountain Dreamer schrijft in haar boek 'Reis naar het binnenste van de ziel' het volgende gedicht voor iedereen die zijn of haar leven een nieuwe impuls wil geven. Het is een tekst met woorden recht uit het hart waarbij zij oproept en inspireert open te staan voor de liefde en het leven en voor alles wat dit met zich meebrengt. Deze tekst is mij uit het hart gegrepen.

Ik deel de tekst graag met jou met de vraag: Wat houdt jou gaande? Wat houdt jou staande? Wat is wezenlijk voor jou?

 

De Uitdaging

Het interesseert me niet wat voor werk je hebt. Ik wil weten wat je verlangens zijn, en of je durft te dromen over dat waar je in je hart naar hunkert.

Het interesseert me niet hoe oud je bent. Ik wil weten of je het aandurft naar liefde te zoeken, je droom na te streven, het avontuur van het leven aan te gaan. 

Het interesseert me niet welke planeten je maan kruisen. Ik wil weten of je tot de kern van je eigen verdriet bent doordrongen, of je ontvankelijker bent geworden door het verraad van het leven, of dat je je hebt teruggetrokken en afgesloten uit angst voor nog meer pijn. Ik wil weten of je de pijn kunt ervaren zonder het te verbergen, te verdoezelen of vast te houden. 

Ik wil weten of je met vreugde kunt omgaan, de mijne of die van jezelf, of je kunt dansen van uitzinnigheid en de verrukking tot in je vingertoppen en tenen kunt voelen tintelen, zonder ons te waarschuwen voorzichtig te zijn, realistisch te zijn, rekening te houden met de beperkingen die je als mens hebt. 

Het interesseert me niet of het verhaal dat je me vertelt waar is. Ik wil weten of je een ander kunt teleurstellen om eerlijk tegenover jezelf te zijn; of je de beschuldiging van verraad kunt dragen zonder je eigen ziel te verraden; of je trouweloos kunt zijn en daarom betrouwbaar.

Ik wil weten of je de schoonheid kunt zien, zelfs wanneer het niet mooi is, iedere dag, en of je je eigen leven door de aanwezigheid ervan kunt verrijken. 

Ik wil weten of je mislukking kunt aanvaarden en toch aan de rand van het meer kunt staan en ‘Ja!’ roepen naar de zilveren volle maan. 

Het interesseert me niet te weten waar je woont of hoeveel geld je hebt. Ik wil weten of je kunt opstaan na een nacht van verdriet en wanhoop, vermoeid en gekwetst tot op het bot, en kunt doen wat gedaan moet worden om de kinderen te eten te geven. 

Het interesseert me niet wie je kent of hoe je tot hier bent gekomen. Ik wil weten of je met mij midden in het vuur wilt gaan staan en niet zult terugdeinzen. 

Het interesseert me niet waar of wat of met wie je hebt gestudeerd. Ik wil weten wat jou staande houdt, van binnenuit, wanneer al het andere wegvalt. 

Ik wil weten of je alleen met jezelf kunt zijn en of je op die eenzame momenten werkelijk van je eigen gezelschap geniet. 

 

Oriah Mountain Dreamer

Reis naar het binnenste van de ziel; Op weg naar een nieuw leven!